Kök kanal tedavisi (endodonti) dişin pulpa olarak bilinen kan ve sinir kaynağının çürüme veya yaralanma yoluyla enfekte olması durumunda gerçekleştirilen tedavidir. Enfeksiyonun erken evrelerinde herhangi bir ağrı hissedemeyebilirsiniz.
Günümüzde kanal tedavisinde kullanılan maddeler ve teknikler sayesinde kök ucundaki apselerin büyük çoğunluğu tedavi edilebilmekte ve böylelikle dişin çekilmesine gerek kalmadan dişler kurtarılabilmektedir.
Kanal tedavisinin başarısı tedavi basamaklarının her birinin eksiksiz ve en iyi şekilde uygulanmasına bağlıdır. Kanalların doğru bir şekilde genişletilmesi, temizlenmesi ve doldurulması gerekir.
KANAL TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
Travma (darbeler), kırıklar, çürük, ileri diş eti hastalıkları, aşırı aşınmalar gibi nedenlerle dişin içerisindeki yumuşak bağ dokusunun (pulpa) önemli ölçüde hasar gördüğü veya cansızlaştığı durumlarda kök kanal tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca eksik yapılmış kanal tedavileri sonucunda oluşan iltihaplanmalarda da ilk seçenek kanal tedavisinin yenilenmesidir. Eski kanal dolgusu sökülerek enflamasyon giderilir ve yeniden kanal tedavisi yapılır.
Uzun süre tedavi edilmemiş iltihaplı dişlerden kaynaklanan ödem ve enfeksiyon durumunda da ilk önce yapılması gereken işlem kanal tedavisidir.
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Kök kanal tedavisi sırasında anestezi yapılacağı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı
Kanal tedavisi sonrasında dişte özellikle çiğneme sırasında hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilir. Tedavi sonrası birkaç gün hafif bir antienflamatuar ilaç kullanmakta sakınca yoktur.